Každý vodič by mal vedieť, aké kvapaliny sa nachádzajú v jeho vozidle a akú majú funkciu. Správna údržba a kontrola týchto kvapalín je nevyhnutná pre bezpečnú a bezproblémovú jazdu. V tomto článku vám predstavíme všetky dôležité kvapaliny, ktoré by ste mali poznať a pravidelne kontrolovať. Otestujte si svoje vedomosti a pripravte sa na skúšku v autoškole s nami.

Kvapaliny v aute, ktoré by ste mali poznať

V každom vozidle sa nachádzajú určité kvapaliny, ktoré by ste ako vodič mali poznať. Otestujte sa, či viete, aké kvapaliny sa vo vašom vozidle nachádzajú a aké majú funkcie. Aj vďaka tomuto úspešne absolvujete skúšku v autoškole a získate vodičský preukaz bez stresu a žiadnych problémov.

kvapalina vo vozidle

Palivo

Palivo je potrebné pre pohon vášho vozidla, pretože bez neho by motor nemohol pracovať. V súčasnosti sa najčastejšie používajú palivá ako benzín a nafta, pričom niektoré vozidlá môžu byť poháňané aj alternatívnymi palivami ako LPG, CNG alebo elektrinou. Je dôležité sledovať hladinu paliva a pravidelne tankovať, aby ste predišli nepríjemným situáciám na cestách.

Motorový olej

Motorový olej je taktiež dôležitou kvapalinou pre správne fungovanie motora. Zabezpečuje mazanie pohyblivých častí motora, čím znižuje trenie a zabraňuje nadmernému opotrebovaniu. Okrem toho motorový olej odvádza teplo a pomáha udržiavať motor čistý. Pravidelná kontrola hladiny oleja a jeho výmena podľa odporúčaní výrobcu sú potrebné pre dlhú životnosť motora.

Prevodový olej

Prevodový olej, ktorý sa nachádza v prevodovke, slúži na mazanie a chladenie prevodových súčiastok. Tento olej má špecifické vlastnosti, ktoré umožňujú hladký a tichý chod prevodovky. Rovnako ako motorový olej, aj prevodový olej vyžaduje pravidelnú kontrolu a prípadnú výmenu, aby ste predišli opotrebovaniu a poškodeniu prevodovky.

kvapalina do vozidla

Kvapalina do posilňovača riadenia

Kvapalina do posilňovača riadenia uľahčuje samotné ovládanie vozidla, čo je obzvlášť dôležité pri parkovaní alebo pri jazde v meste. Táto kvapalina znižuje námahu potrebnú na otočenie volantu a zabezpečuje hladký chod riadiaceho systému. Pravidelné doplňovanie tejto kvapaliny a kontrola jej hladiny vám môžu pomôcť predísť problémom s riadením vozidla.

Chladiaca zmes

Chladiaca zmes, často označovaná aj ako chladiaca kvapalina, hrá dôležitú úlohu pri udržiavaní optimálnej teploty motora. Táto kvapalina odvádza prebytočné teplo z motora a zabraňuje jeho prehriatiu, čo môže viesť k vážnemu poškodeniu motora. Chladiaca zmes tiež obsahuje antikorózne prísady, ktoré chránia motor pred koróziou, teda zhrdzavením. Pravidelná kontrola hladiny a kvality tejto chladiacej kvapaliny je nevyhnutná, najmä pred zimným obdobím.

Brzdová kvapalina

Brzdová kvapalina je dôležitá pre správne fungovanie brzdového systému vozidla. Táto kvapalina prenáša silu z brzdového pedálu na brzdy, čo umožňuje efektívne zastavenie vozidla. Brzdová kvapalina musí byť odolná voči vysokým teplotám, ktoré vznikajú pri brzdení. Je potrebné pravidelne kontrolovať jej hladinu a kvalitu, pretože nízka hladina alebo stará kvapalina môžu znížiť účinnosť brzdenia a ohroziť bezpečnosť jazdy.

Zmes do ostrekovačov

Zmes do ostrekovačov slúži na čistenie čelného skla a ďalších skiel vozidla. Jej správna funkcia je obzvlášť dôležitá pri zhoršených poveternostných podmienkach, ako sú dážď, sneh alebo prach. Táto kvapalina by mala byť odolná voči mrazu, aby nedošlo k jej zamrznutiu v zime. Pravidelné doplňovanie a výber vhodnej zmesi podľa ročného obdobia zabezpečí dobrú viditeľnosť a tým aj bezpečnosť na cestách.

zmes do ostrekovačov

Získajte vodičský preukaz v Autoškole ART

Poznanie a pravidelná kontrola týchto kvapalín sú základom pre bezpečnú a spoľahlivú jazdu. Nezabúdajte, že ich správna údržba môže predĺžiť životnosť vášho vozidla a ušetriť vás od nečakaných problémov na cestách. Pred skúškou v autoškole sa uistite, že máte tieto vedomosti, aby ste sa mohli sústrediť na bezpečnú jazdu. Absolvujte skúšku a získajte vodičský preukaz v Autoškole ART.