Kým v minulosti bolo možné získať všeobecný vodičský preukaz, s ktorým ste mohli šoférovať automobil s akoukoľvek prevodovkou, v súčasnosti môžete získať vodičský preukaz na automobil výhradne s automatickou prevodovkou. Viete však, aký je rozdiel medzi týmito dvomi typmi vodičského preukazu?

Vodičský preukaz – kľúč k slobode

Vodičský preukaz je jedným z najdôležitejších dokumentov, ktorý vám dáva slobodu pohybu na cestách. Okrem toho, že je to povinný dokument pre vodičov, predstavuje aj zodpovednosť a schopnosť bezpečne ovládať vozidlo. Na výber máte až 2 typy vodičských preukazov, a to štandardný vodičský preukaz skupiny B a vodičský preukaz skupiny B na automobil s automatickou prevodovkou. Spoznajte rozdiel a výhody oboch týchto vodičských preukazov.

vodičský preukaz

Prečo je dobré mať vodičský preukaz?

Vodičský preukaz nie je len kus plastu s vašou fotografiou – je to kľúč k slobode na cestách. S ním môžete preskúmať svet, navštíviť rodinu a priateľov, zamestnať sa a vychutnávať si život bez obmedzení verejnej dopravy. Okrem toho poskytuje aj zodpovednosť a istotu, že jeho držiteľ je schopný bezpečne ovládať vozidlo a dodržiavať dopravné predpisy. Vodičské oprávnenie sa člení podľa skupín motorových vozidiel. Na účely udeľovania vodičských oprávnení sa motorové vozidlá členia na skupiny AM, A1, A2, A, B1, B, BE, C1, C1E, C, CE, D1, D1E, D, DE a T. Zároveň je možné si vybrať aj konkrétny typ vodičského preukazu skupiny B.

Rozdiel medzi vodičským preukazom na manuálnu a automatickú prevodovku

Jedným z kľúčových rozdielov v rámci vodičského preukazu je typ prevodovky, na ktorú je vodič oprávnený. V minulosti bolo bežné, že vodiči získali vodičský preukaz na vozidlo s manuálnou prevodovkou, čím získali právo jazdiť na oboch typoch prevodoviek. Avšak s nástupom automatických prevodoviek sa stala otázka oprávnenia pre konkrétny typ prevodovky ešte dôležitejšou.

  • Vodiči s vodičským preukazom na automatickú prevodovku majú oprávnenie jazdiť iba na vozidlách vybavených automatickou prevodovkou.
  • Naopak, držitelia vodičského preukazu na manuálnu prevodovku majú právo ovládať oba typy vozidiel – s manuálnou aj automatickou prevodovkou.

Preto je dôležité si uvedomiť, na aký typ prevodovky je platný váš vodičský preukaz. Pri príprave na získanie vodičského preukazu s automatickou prevodovkou bude vodič jazdiť výhradne na vozidlách s automatickou prevodovkou. Z toho dôvodu mu nebude umožnené vedieť ovládať automobil s manuálnou prevodovkou. Tým pádom je vodič s takýmto vodičským preukazom veľmi limitovaný.

Kde si urobiť vodičský preukaz?

Pri rozhodovaní, kde absolvovať vodičský kurz, je dôležité si vybrať spoľahlivú autoškolu. V Autoškole ART sa vyznačujeme profesionálnym prístupom, kvalifikovanými inštruktormi a moderným vzdelávacím prostredím. Sme zameraní na poskytovanie komplexného vzdelávania, ktoré vodičom umožňuje získať vodičský preukaz a riadiť vozidlo bezpečne a sebavedomo. V Autoškole ART máte možnosť absolvovať výcvik na obe typy prevodoviek, čo vám poskytuje flexibilitu a širšie možnosti pri výbere vozidla po získaní vodičského preukazu. Náš tím sa zároveň snaží vytvoriť prostredie, kde sa študenti cítia pohodlne a sú pripravení prekonávať všetky výzvy spojené s riadením vozidla.

Vodičský preukaz je kľúčovým dokumentom, ktorý vám otvára dvere k mnohým príležitostiam a slobode na cestách. Nezáleží na tom, či preferujete manuálnu alebo automatickú prevodovku – v Autoškole ART vám ponúkame kvalitný výcvik, kde vás pripravíme na bezpečné a pohodlné riadenie vozidla. Investujte do svojej slobody na cestách a začnite svoju cestu k vodičskému preukazu práve u nás.